Kokosovo-mrkvový dort / Karotten-Kokos-Torte

13:21:00


Tak jsem se konečně probrala ze zimního spánku. :-)Dlouho jsem přemýšlela, jak se vymluvit z toho, že už jsem taaaaaaak dlouho nenapsala žádný příspěvek na blog. Nic inteligentního mě nenapadlo, tak to vyklopím - jelikož miluju Vánoce nade vše, tak byl prosinec předem zabitej :-D. Po "proflákaném" celém měsíci jsem se v lednu a únoru učila, učila a zase jen učila. 

A tak tu pět minut před půlnocí sedím a přemýšlím, jak bych vám to vynahradila. A najednou to bylo jasné...podělím se s vámi o perfektni recept na mrkvový dort od Lindy Lomelino
Nedávno jsem ho dvakrát pekla jako narozeninový dort a vhledem k tomu, že na mě ani jednou nezbyl žádný kousek, tak nejspíš nebude úplně tak špatný. :-)

Pokud milujete zdravou stravu tak jako já (ha ha ha), tak je pro vás ten pravý. No řekněte sami - ořechy, mrkev a přesnídávka...to už se snad ani nedá považovat za dort. :-) Příprava je velice jednoduchá, takže s chutí do toho!


Ingredience:

mrkvový korpus

150g          másla
3                vajíčka
180g          krupicového cukru
1 lžička      vanilkového cukru
180g          hladké mouky
2 lžičky      kypřícího prášku
1g                jedlé sody
1 lžička      skořice
250g          mrkví
100g          vlašských ořechů
150g           jablečné přesnídávky

Krém z pomazánkového másla

250g          másla pokojové teploty
500g          Philadelphie nebo jiného pomazánkového másla
120g          moučkového cukru
1 lžička      vanilkového cukru

Dekorace

100g          kokosu
100g          marcipánu
                   moučkový cukr
                   červené potravinářské barvivo


Postup

Mrkvový korpus

Nejprve si troubu předehřejte na 175 stupňů. 2 dortové formy o rozměru 15 cm lehce vymažte máslem. Z pečícího papíru vystřihněte kruhy. Vyložte jím obě formy a okraje vysypte moukou. 

V kastrulku rozpusťte máslo. Mezitím, co bude chladnout, nakrájejte vlašské ořechy na malé kousky a mrkev nastrouhejte na jemno.
Vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny, dokud neztrojnásobí objem. Mělo by to trvat alespoň kolem 5 minut. Metličkou zapracujte rozpuštěné máslo a vanilkový cukr. Buďte velmi opatrní, aby vám vaječná směs zůstala krásně nadýchaná. 

V jiné míse spolu smíchejte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a skořici. Směs prosijte do těsta a jemně zapracujte metličkou. Následně přimíchejte mrkev, vlašské ořechy a jablečnou přesnídávku. 
Těsto nalijte do připravených dortových forem a pečte 40 až 45 minut do zlatova.

Nelekejte se, že je těsto velice hutné. Díky tomu bude po upečení krásně šťavnaté. :-)


Krém

Vyšlehejte změklé máslo, dokud nezíská světle žlutou barvu. Přidejte Philadelphii nebo jiné pomazánkové máslo a energeticky míchejte tak dlouho, dokud se ingredince nespojí v hladký hutný krém. Já vždy používám Philadelphii - sice si člověk musí trochu připlatit, ale výsledek je geniální. :-)

Na záver prosijte moučkový cukr a přimíchejte ho společně s vanilkovým cukrem. Moučkového cukru můžete přidat klidně i trochu víc, Linda dává dokonce 300g cukru na 100g másla, což mi přijde dost bizardní...ale každý to má rád trochu jinak. :-)

Pokud je krém přílíš měkký, tak ho na chvíli nechte vychladit v lednici.

Sestavení dortu

Oba korpusy rozdělte na dvě části. Nejprve je nakrojte pomocí ostrého nože (já používám chlebový nůž) a poté je rozřízněte nití jako knedlíky. Jednu spodní část korpusu položte na servírovací talíř a potřete jej krémem. To samé opakujte s druhým a třetím plátem. Poslední část korpusu položte vrchem dolů. Dort potřete zbylým krémem. A teď přijde ta pravá výzva - posypat dort kokosem. Já jsem po každém sypaní kokos lehce přimáčkla, ale je to docela boj. :-D

Dort nechte vychladit v lednici. Mezitím, co dort chladne, si můžete připravit marcipánové růže. Výborný návod najdete zde.

Na závěr růžičkami ozdobte dort a je hotovo. :-)






Endlich bin ich aus meinem Winterschlaf aufgewacht. :-)Ich habe lange überlegt, wie ich entschuldigen soll, dass ich sooooo lange keinen Blogpost geschrieben habe. Ich bin auf nichts intelligentes gekommen, also werde ich ehrlich sein - da ich Weihnachten sehr liebe, war ich im Dezember vollbeschäftigt. :-D Im Januar und Februar musste ich wieder mal lernen, lernen und nur lernen.

Und so sitze ich hier fünf Minuten vor Mitternacht und überlege, wie ich es wieder gut machen könnte. Auf einmal war alles klar...ich werde mit euch das perfekte Rezept für eine Karotten-Torte von Linda Lomelino teilen.


Neuerlich habe ich zweimal diese Torte als Geburtstagstorte gebacken und da für mich nicht mal ein Stück übrig geblieben ist, scheint er nicht so schlecht zu sein. :-) Falls ihr gesunde Ernährung genau so wie ich (ha ha ha) mögt, ist diese Torte die Richtige für euch. Seien wir mal ehrlich - Nüsse, Karotten und Apfelmus...Das kann man nicht mehr als Torte bezeichnen. :-) Die Zubereitung ist sehr einfach, also los gehts!





Zutaten:

Karottenboden

150g          Butter
3                Eier
180g          Zucker
1 TL           Vanillezucker
180g          Weizenmehl
2 TL          Backpulver
1g               Natron
1 TL           Zimt
250g          Karotten
100g          Walnüsse
150g           Apfelmus

Frischkäsecreme

250g          zimmerwarme Butter
500g          Philadelphie oder andere Frischkäse
120g          Puderzucker
1 TL           Vanillezucker

Dekoration

100g          Kokosraspel
100g          Marzipan
                   Puderzucker
                   rote Lebensmittelfarbe


Rezept:

Karottenboden


Heizt euren Backofen auf 175 Grad vor. Fettet zwei Tortenformen mit dem Durchmesser von 15 cm mit Butter ein. Schneidet aus dem Backpapier zwei Kreise aus und verseht damit die Backformen. Streut die Seiten der Formen mit Mehl aus.

Lässt die Butter schmelzen. Während die Butter abgekühlt wird, hackt die Walnüsse in kleine Stücke und reibt die Karotten fein. 

Schlagt schaumig die Eier mit Zucker, bis die Masse das Volumen verdreifacht. Es sollte mindestens 5 Minuten dauern. Untermischt sorgfältig Butter und Vanillezucker mit einem Schneebesen. Seid jedoch vorsichtig, damit die Eiermasse schön luftig bleibt.

Mischt in einer anderen Schüssel  zusammen Mehl, Backpulver, Natron und Zimt. Siebt die Mischung zum Teig und rührt langsam alles zusammen mit einem Schneebesen. Anschließend Karotten, Nüsse und Apfelmus unter den Teig heben. Füllt den Teig in die vorbereitete Formen und backt es etwa 40 oder 45 Minuten, bis es goldenbraun ist.


Ihr braucht keine Angst zu haben, dass der Teig zu fest ist. Dadurch wird der Karottenboden schön saftig. :-)


Frischkäsecreme

Schlagt die Butter cremig-hell auf. Den Frischkäse beifügen und alles zu einer glatten, dicken Masse verrühren. Ich benutze immer Philadelphia - es ist zwar bisschen teurer, aber das Ergebnis ist genial. :-)


Puderzucker und Vanillezucker zum Teig sieben. Ihr könnt ruhig mehr Puderzucker dazu geben, Linda benutzt sogar 300g pro 100g Butter, was ziemlich heftig ist...aber jedem das seine. :-)


Falls die Creme noch zu weich ist, stellt es eine Weile in den Kühlschrank. 




Tortenzusammensetzung



Schneidet beide Tortenboden horizontal in zwei Schreiben. Schneidet sie zuerst mit einem scharfen Messer ein (ich benutzen den Brotmesser) und dann teilt sie mit Hilfe eines Fadens auf. Legt den ersten unteren Teil des Bodens auf den Tortenteller. Bestreicht ihn mit der Creme. 

Wiederholt den Vorgang mit dem zweiten und dritten Boden. Legt den letzten Boden mit der Schnittseite nach unten auf. 
Überzieht die Torte mit der restlichen Creme. Und jetzt erfolgt die echte Herausforderung - die Torte mit den Kokosraspeln zu bestreuen. Ich habe die Raspeln nach jedem Bestreuen mit der Hand leicht angedrückt, keine einfache Sache. :-)

Lässt die Torte abkühlen. Während dessen könnt ihr die Marzipanrosen zubereiten. Eine sehr gute Anleitung findet ihr hier hier.
Zum Schluss die Torte mit der Rose dekorieren und fertig. :-)






























You Might Also Like

0 Kommentare

Popular Posts

Twitter Feed

Like my on Facebook

Subscribe